Sidor

14 maj 2011

En påsklovsresa - på hemvägen

Nu känns det urlänge sedan resan och jag är i full gång med planeringen för sommaren, men eftersom vi gjorde en del på vägen hem lägger jag in den sista lilla reseberättelsen också!

Sista morgonen i Kolding tog vi det lite lugnt innan vi for mot färjan i Fredrikshamn. Hittade en helgöppen mataffär och kunde handla lite gott som vi vill ha med oss hem. Jag gillar yoghurtprodukten Ymer, den smakar ungefär som gräddfil, så jag tog affärens sista tre liter. Leverpastej, rågbröd, påskgodis och rullepölse kom också i kassen.



På båten hade jag bokat buffén igen. Toppen för mig och maken som frossade i rökta räkor och kräftor (!!!), mindre kul för Lilleman som inte gillade det som serverades. Till slut frågade jag vår trevlige servitör om det gick att få fram lite köttbullar och självklart - han hämtade genast en tallrik med köttbullar, potatismos och lingonsylt. Då blev det fart på grabben! Så mycket fart att han hann med några vändor till mjukglassautomaten också...



Direkt till skärtorsdagens Blåkulla; hotell Madam Blå i Essunga. Vilket trevligt ställe! Vi hade bokat trädgårdsrummet och fick ett helt litet hus, med sovrum till Lilleman, litet kök med kyl och mikro (men ingen spis) och ett stort badrum. Egen uteplats. 



Där satt vi och mumsade på lite av det vi handlat till våra tänkta gäster. Tyvärr hade Anne-Lie lämnat återbud och då ställde vi in hela träffen, så Ann kom inte heller. Dessa tjejer bor ganska varandra och har ännu inte träffats - min tanke var att det skulle ske på självaste Blåkulla!



Till frukost mådde Lilleman inget bra, de intensiva dagarna hade väl tagit ut sin rätt. Han fick i sig en liten skvätt gröt i hotellets mysiga frukostrum, sedan gjorde jag en dubbelmacka att ta med i bilen. Från hotellet fick han en huvudvärkstablett och en Cocacolaburk till resan.



Så gav vi oss av. Mot tranorna vid Hornborgasjön! Tänk alla gånger jag läst om trandansen, äntligen skulle jag få se något av den. Och visst fanns där tranor, inte så många och inte så nära, men fullt tillräckligt. Roligt också att se alla hängivna fågelskådare med husbilar eller matsäck - vi som bara stannade i tio minuter!



Fortsatte till Gudhem klosterruin och Varnhems klosterkyrka. Lite allmänbildning i snabb takt (kände mig lite som amerikanska kryssningsturister som får en timme i varje hamn). Mellan de båda hann vi kika in hos traktens store konstnär; Göran Löfwing. En gigantisk tavla med vildsvin på ett sten väckte Lillemans beundran (nu hade han piggnat till ordentligt), men den kostade 300 000:-, så vi nöjde oss med ett vykort...




I Hjo beundrade vi all snickarglädje på trähusen i Stadsparken (på mitt foto STF:s vandrarhem), åt god lunch, spelade minigolf (gissa vem som vann...), åt glass och njöt av vitsippor. 



Vidare norrut längs Vättern kom vi till Karlsborgs fästning, men så här i stängd lågsäsong var det bara en titt utifrån som gällde. Insidan får vi se en annan gång. Hem kom vi framåt kvällen, nöjda och belåtna med vår utflykt.


Och när jag skriver detta sitter Lilleman och räknar sina Euro - han förbereder sig i god tid för sommarens resa!

3 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Det hade varit en sann glädje att träffats i Blåkulla - men som sagt var när storgrabben kommer hem så måste mamman möta upp♥

Cari sa...

Då är Lilleman lik dig. Dvs han planerar resor i god tid.

Ann sa...

Vilka fina bilder och härlig resa! Ja synd att det inte blev någon träff i Nossebro men det blir fler tillfällen!